Fără categorie|

1
2
3
4
5
6

Chestionar agenți economici – https://forms.gle/WYmwUAwu41ncDAox7

Chestionar persoane fizice – https://forms.gle/qwZd53wi4YqCvw3k9


Localitatea Gornești este reședința Comunei Gornești

Comuna Gorneşti este situată în partea nordică a judeţului Mureş pe drumul naţional DN 15 Târgu-Mureş – Reghin, la 17 kilometri distanţă de municipiul Târgu-Mureş. Este traversată de râul Mureş.

Comuna Gorneşti are în componenţă următoarele localităţi: Gorneşti, Iara de Mureş, Ilioara, Mura Mare, Mura Mică, Pădureni, Periş, Petrilaca de Mureş, Teleac. Localităţi învecinate: Glodeni, Voivodeni, Dumbrăvioara, Sângeru de Pădure.

Trăsăturile climatice ale zonei sunt o consecinţă a poziţiei sale în centrul Transilvaniei, respectiv în zona climatului temperat-continental moderat. Aplitudinea medie termică este de 23-24°C.

Personalități

  • Samuel Teleki (1739-1822), cancelar al Transilvaniei, fondatorul Bibliotecii Teleki.
  • Istvan Bethlen (1874-1946), om politic liberal, prim-ministru al Ungariei intre 1921-1931.
  • Alexandru Cardinal Todea, al doilea cardinal roman s-a născut în Teleac. A fost arhiepiscop și mitropolit de Alba-Iulia și Făgăraș-Blaj.

Arii şi habitate naturale de interes comunitar ( Natura 2000)

Mai puțin de câte 1% din suprafața comunei Gornești, respectiv a comunei Ernei este considerată Arie de protective specială avi-faunistică ( SPA), iar prin Pădurea Glodeni respective Lacurile Fărăgău- Glodeni, 18%, respective 3% din suprafața comunei Glodeni este arie specială de conservare( SAC) în cadrul Natura 2000

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close Search Window